kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

Pajéhali!

Északi-Sark expedíció 2006

2006. április 20. - lucullus

fejlec.jpg

A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület azzal a céllal indított expedíciót az Északi-sarkra 2006-ban, hogy megismerje a sarkvidék konyhaművészetét és végrehajtsa hazánk első, egyenesben közvetített földrajzi felfedezőútját. Mindemellett cél volt annak bebizonyítása, hogy az ember a jég hátán is képes megőrizni kulturális identitását, aminek jelképéül a magyarországi egyesület egy paprikás csirke elkészítését választotta.
A Lucullus BT elnöke, Turóczi Gábor 2006. április 9-én indult útnak a Malév oslói járatával. Az utazó a norvég főváros repülőterén a magyar nagykövetség tanácsosától átvett egy hatóságilag engedélyezetten importált, zalaegerszegi fagyasztott csirkét. Ezt követően eljutott repülővel Longyearbyenbe, a Svalbard-szigetek (Spitzbergák) fővárosába. Itt csatlakozott a 13 tagból álló nemzetközi expedícióhoz, amellyel 2006. április 11-én elérték az északi szélesség 89. fokán fekvő Borneo Jégbázist. Itt egy éjszakát töltöttek el a jég hátán.

 

Az expedíció április 12-én reggel 9 órakor vágott neki gyalog az Északi-sark felé vezető 100 kilométeres útnak. A csapat haladását erőteljesen akadályozta a szokatlanul rossz időjárás: az erős szél, a viharok és a különösen erős mágneses tevékenység. A levegő átlaghőmérséklete ingadozásokkal -20 fok körül volt, a páratartalom 80-90 százalék között mozgott. Emellett folyamatos akadályt jelentett a jégmező negatív irányú mozgása, aminek következtében a dinamikus előrehaladás ellenére több esetben is negatív távot teljesítettek. Mind az időjárás, mind a mágneses tevékenység valamint váratlan technikai problémák átmeneti zavart okoztak az alapbázissal való kapcsolattartásban. Az gasztronómiai kalandortúra egy résztvevőjét útközben helikopterrel ki kellett menteni, a többiek sértetlenül értek célba.
Az expedíció 2006. április 20-án, reggel 06:50-kor elérte az Északi-sarkot. Turóczi Gábor 3. magyar állampolgárként kitűzte a magyar lobogót, és az expedíció örömére megfőzte a magyar paprikás csirkét. Mondhatnánk - ezzel a kalanddal indult el az Extrém Szakács projekt.

 Az útvonal "felfelé":