kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

Pajéhali!

Arc poetica

2016. április 19. - lucullus

- Turóczi Gábor vagyok

- a magyar chocoMe csokoládé moszkvai képviseletét vezetem 2013 óta, a vállalat működésében annak indulása, 2010 óta részt veszek. 

- én szerkesztem a http://lucullus.blog.hu oldalt  (2003-tól működő, ma is aktív egyesület, nemzeti vacsorákat szervez Magyarországon)  és az én agymenésem volt a http://extremszakacs.blog.hu is (2006-2016) is.  (Tudják, ez volt a "fura fazon, aki paprikás csirkét főzőtt az Északi-sarkon, a Levegőben, a Lánchíd tetején, a Góbi sivatagban, Sztálin csizmáján meg hasonló elvont helyeken..., hogy a magyar konyhát népszerűsítse").

- imádok csavarogni, és általában nem az országonkénti bontást preferálom. Mert mi is számít ORSZÁGNAK? Az Északi-sark? A Boszniai Szerb Köztársaság? Koszovó? Netán Dél-Oszétia vagy Abházia? A Transz-Dnyeszteri Köztársaság, mint Európa utolsó kommunista állama? Vagy a Feröer-szigetek, ami Dánia? (dehogy Dánia). Vagy a CCCP, netán Csehszlovákia? Na ne röhögtessenek már. Ha már voltál Jaltában, akkor voltál a Szovjetunióban, Ukrajnában és Oroszországban is? Igen! De nem... Akkor most hogy is van ez? Szerintem nem az "országokat" kell elsősorban "kipipálni", hanem a Föld különböző "territóriumain" élő embereket megismerni, kultúrájukat-szokásaikat megérteni, megkóstolni étkeiket, bemenni a házaikba, és elvinni hozzájuk a saját kultúránk alapköveit is. Talán mi magunk is "jobbulunk, okosodunk" ettől, a világunk meg kevésbé lesz rossz.

- igyekszem nagy ívben elkerülni a "hagyományos ertelemben vett turizmust" és olyan helyekre megyek a legszívesebben, ahová más nem. A legtöbb ember Moszkvában megnézi a Vörös-teret, én meg ugyancsak megnézem azt, de egy magas háztetőről, vagy a nyomába eredek egy föld alá elvezetett folyónak. Ez nem azt jelenti, hogy a Vörös-tér ronda lenne (hisz gyönyörű, lélekemelő, imádom), hanem azt, hogy más szemszögből JOBB nézni rá. Imádom az ún "urban exploring"-ot, azaz a tetőkön való mászkálást, a föld alatti kalandokat,  a működő ipari helyeket es az elhagyatott objektumokat is. Téged Kiev izgat Ukrajnában? Ok, aláírom! Én meg megyek Csernobilba, szevasz... 

- imádok írni, és a médiában folyamatosan jelen lenni. Céljaim - a kultúra és a világ valóban értékes és érdekes dolgainak megismertetése - így rengeteg emberhez eljutnak. Főleg a gasztronómia- és kulturális-utazási-szociográf témák izgatnak, bar az ipari letesitmenyek is. Mintegy 100 szakcikket írtam eddig különböző médiumoknak (Index, Travelo, Az Utazó, Café és Bár, Vendéglátás, Chili, Elite magazin, CEO, Campus, Est TV, Kreatív stb), pár írásom átvette a National Geographic online, az Index/Ongo, a Heti Válasz, Travelline, de írogattam rövid sci-fiket is. Írtam emellett egy könyvet "Paprikás csirke az Északi-sarkon" címmel, és úgy emléxem, kb. 23 éves lehettem, amikor eladtam a városmarketing szakdolgozatomat Jászberény városának. 

- számát nem tudom, hányszor szerepeltem a magyar és külföldi (főleg orosz) médiában: ugyancsak utazás/gasztronómia/extrém-szakács témakörben, valamint az összes létező otthoni tévében főztem is már.