kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

Pajéhali!

Pajéhali!

Ugye te is "elgyőrfipalisodtál" már egy kicsit?

2020. május 07. - lucullus

 

Nem vagyok nyelvész, vagy ilyesmi, azonban író-olvasóként észrevettem, hogy viselkedésünk, életvitelünk gyökeres megváltozása mellett a koronavírus kapcsán új szavak, szófordulatok, kifejezések/mondatok/idézetek is beszivárognak a mindennapos nyelvhasználatunkba. Ezek nagyon nem hatnak természetesnek szerintem, és meglehetősen idegenek is a fülnek. Nos a következő írásban ezekből próbáltam meg összegyűjteni egy csokorravalót, s ha nem unom meg, akkor a továbbiakban is fogom gyűjteni ezeket. Nyilván van olyan, amiket már korábban is használtunk, csak ritkán, és most épp felerősödtek, de van olyan, ami most alakult, és szerintem a vírus elmúltával tovább is áll majd. 

koronavirus_1.jpg

A jobb áttekinthetőség kedvéért mindent tematikus csoportokba próbáltam elrendezni. Nyilván vannak olyan szavak, amik több csoportban is elfértek volna. Vigyázat! Néhol szókimondó szövegek! 
1) maga a vírus, és vele kapcsolatos dolgok
- koronavírus, vírusreprodukciós ráta, virulens, esetszám, járványgörbe, ellaposodó járványgörbe, járványplató, tünetszegény, sebészmaszk, egyszerhasználatos maszk, covidteszt, koronateszt, mobilkórház, kézfertőtlenítő gél, nyájimmunitás, nyájfertőzés, könyökbeköhögés, távolságtartás, szimptómamentesség, korona (mint idegen ember csúfolása), koronás, pandémia, koronamémek, maszkos világ, maszrezsim, maszkjövő, maszkdivat, koronadivat, köpőrém (aki szándékosan leköp másokat), koronabűnözés, kovidjövő, posztkovidális étterem
2) karantén
- otthonelhagyási tilalom, kijárási korlátozás, kijárási tilalom, karanténfáradtság, karanténkutya, bérkutya-sétáltatás, zoom, zoomolás, vizesüveg-súlyzó, bér-szobakerékpár, bér-futópad, olaj-a-földön-futópad, karanténdal, hóm-ofisz, stayhome, staythefuckinhome, maradjotthon, "maradjotthon-dalok", pánikvásárló, WC papír, mint valuta, WC papír-bűnözés, karanténszakáll, fotelkonferencia, karanténszínház, karanténmese, karanténvers, online bor- és csokoládékóstoló, online masterclass, online Cirque du Soleil előadás, karanténháj, karanténkert, karanténtest, e-locsolás (Húsvétkor), karantini (ital), "kijárási" dalok (a "mulatási" mintájára.)
 3) orosz sajátosságok (hisz Moszkvában élek)
- "az elején a vírus csak nem akar megjelenni", QR kódos munkábajárás, a taxis "lecsippantja a QR-kódodat", százméteres kutyasétáltatás, bevásárlószatyor-sétáltatás, érintésmentes áruátvétel, önizoláció, önizolációs index, folyosó-fittness (a szállodámban), "kivégezzük a koronavírust" (Putyin), tömegek felgyülemlése a QR kódok bevezetésénél a moszkvai metróban, "a munkaszüneti hétköznapokat felváltják a munka nélküli hétköznapok"
                                                                               "folyosófittness"
4) magyar sajátosságok
- "eladó öregembermaszk", bevásárló-idősáv, elgyőrfipalisodott, "mosolyog, mint Müller Cecília", "elmüllercecíliásodott", élesztőpárbaj, nyuggersáv, kenyérszüzek, operatív törzs, operatív törzs a kaspóban, óriási tömeg az Aldiban a rossz idősávok miatt 
5) olasz sajátosságok
- erkélydal, erkélytánc, erkélybuli, tetőtenisz, buli az utolsó pillanatig, "nekünk a Prada varrja a szájmaszkot, és a Ferrari csinálja a lélegeztetőgépeket", "majd mi betartattjuk a kijárási tilalmat" (maffia) 
6) egyéb új kifejezések, viccesnek ható idézetek 
  "jobb fingani, mint köhögni", "finggal leplezem a köhögést, "wc papírért szopok", új divat - a trikini, "a traktor mindenkit meggyógyít" (belorusz elnök), "menjetek szaunázni, és hokizni" (belorusz elnök), "a koronavírus nem létezik" (tadzsik elnök), "van egy füstölő növény, ami gyógyítja a koronavírust " (türkmén elnök),  "huhh, ez csak egy bankrablás? már azt hittem, koronavírus", "a koronavírust a nemzet ellenségének nyilvánítom" (Trump), "nálunk nincs fertőzött" (Észak-Korea), "pozitív lett egy papaya koronavírus tesztje" (Tanzánia), "karantéboly" (Geréb János). 
Polgár Peti így dolgozza fel az egészet: 

Az oroszok meg így: 

 

Nem tudom kihagyni a beloruszok meglehetősen morbid reklámját, ahol azt mutatják egy gyerek és egy idős ember tüsszentésénél, hogy ki is a "veszélyeztetettebb"

És végül, ami jön, az szerintem nem más, mint: koronavilág, koronajövő, koronaturizmus és a koronaturisták.  Kíváncsi leszek arra is, hogy a jövőben fog-e nevet változtatni a "Koronás cukor", a "Corona sör," fognak-e változni a szépségversenyek (ahol ugye koronát tesznek a szépségkirálynőre), vagy átnevezik- e a koronát a fogorvosok, és máshogy fogják-e hívni a LEGFŐBB TANÚT a bírósági tárgyalásokon, vagy bármikor is használjuk-e majd azt a szót, hogy "megkoronázni". 
Hozzáteszem, hogy a humor NEM ellenszere a vírusnak, de kétségkívül segít a helyzet átvészelésében. A teljes helyzetet kezeld kérlek komolyan és felelősségteljesen, én is ezt teszem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajehali.blog.hu/api/trackback/id/tr3815658876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása