Pajéhali!

kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

2020. feb 02.

Moszkva alatt 12: "És a moszkvai "külügyi-papír-prezerváló" hidegháborús bunkerról hallottál e már?"

írta: lucullus
Moszkva alatt 12: "És a moszkvai "külügyi-papír-prezerváló" hidegháborús bunkerról hallottál e már?"

img_7948.JPG

Moszkvában (és Oroszországban) én csak abban hiszek az "urban exploring" témakörben, amit a saját szememmel látok, azon helyeken, ahová ténylegesen eljutok. Azért írom ezt le, mert a moszkvai hidegháborús bunkerekkel, meg "globális föld alatti világgal", Rettegett Iván titkos könyvtárával, földalatti vízesésekkel, párhuzamos metróval kapcsolatban sajnos annyiféle baromságot hallottam már, hogy ezer konspirációs regényt meg lehetne velük tölteni. Ezek nagy része városi legenda, kitaláció, bár az is igaz, hogy azért vannak érdekes, tényleg létező, kalandos helyek errefelé. A minap volt szerencsém elmenni a "Bunker-703" nevű formációba, ami csupán egy éve látogatható a nagyközönség előtt, most ezt a kalandot írom le röviden.

...
Tovább Szólj hozzá

moszkva alatt diggerkedés föld alatti ipari létesítmény bunker42 Moszkva bunker703 moszkva

2020. jan 22.

Ázsiai tekergő 1. - Dél-Korea-Malajzia-Indonézia-Szingapúr

írta: lucullus
Ázsiai tekergő 1. - Dél-Korea-Malajzia-Indonézia-Szingapúr

Korábban csak Mongóliában, az orosz távol-keleten, Kazahsztánban és Jordániában jártam Ázsiában, ezért kijelenthetem, hogy nem sokat tudok erről a kontinensről. (Csak amit otthon magamba szívtam, az meg nem túl sok). És más az elmélet és a gyakorlat: és esetünkben jobb is az utóbbi.  Ez a 4 ázsiai ország, amit 2,5 hét alatt meglátogattam, sokkal élőbb, vonzóbb, színesebb volt valójában, mint amit korábban elképzeltem róluk. 

1) Korea 

 

Tovább Szólj hozzá

az:dél-korea az:malajzia az:indonézia az:szingapúr az:egyesült arab emírségek

2019. jún 14.

Nyár van nyár, száz pacsirta száll

írta: lucullus
Nyár van nyár, száz pacsirta száll

Az írás megjelent a  hataratkelo.blog.hu - n,  az Index és az Index2 címlapján is. 

_2019-06-15_1_23_06.png

_2019-06-16_10_36_09.png

 

Ez a poszt kicsit rendhagyó lesz, mivel egy meglehetősen nem szokványos módját mutatja be a városnézésnek: a rooferinget. Én ugyan nem nagyon vagyok otthon a műfajban, de a Moszkvában élő Gábor (aki sokkal inkább igen, mi több, szabadidejében viszonylag sokat gyakorolja is) sem tud arról, hogy ennek a „tetőn mászkálásnak” lenne szervezett formája, míg Szentpéterváron és Moszkvában ezeket simán ki lehet próbálni.

cim_45.JPG

„Moszkvával ellentétben Szentpétervár teljesen más városképet mutat „roofer szempontból”: utóbbi városközpontjában például sokkal kevesebb a panel és hruscsovka, ellentétben több a téglaház és barokk-, ...

Tovább Szólj hozzá

moszkva felett rooferkedés szentpétervár felett

2019. jún 05.

"Kaukázuskerülő 9": Tüzeskedtünk egyet Kelet-Azerbajdzsánban

írta: lucullus
"Kaukázuskerülő 9": Tüzeskedtünk egyet Kelet-Azerbajdzsánban

Holdbéli sárvulkánok, elképesztő kaják és mindenhol olaj… valamint egy ország, amelyet Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határol (ezért aztán mindenféle szempontból meglehetősen érdekes helyzetben van). A Tűzimádók földjének is nevezett Azerbajdzsánban járt Gábor és nem kevés érdekességet látott.

cim_228.jpg

„A Kaukázus délkeleti lejtőin, a Kaszpi-tenger partján fekszik Azerbajdzsán, a Tűzimádók földje. Azért ez a neve, mert egyértelműen a tűz határoz meg szinte mindent itt, én meg úgy döntöttem, hogy ezt az írást is a tűz koncepciója mentén építem fel. 

Ide tartoznak az olajfúrótornyok, a „magától égő” föld, a tűzimádok temploma, a tűzön készített ételek sokasága, és persze a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. ápr 23.

Martinique és St Lucia - egy francia, egy angol sziget a Karib tengeren

írta: lucullus
Martinique és St Lucia - egy francia, egy angol sziget a Karib tengeren

Úgy utazunk ma el a Karib-tengerre, hogy közben maradunk az Európai Unión belül. Ez úgy lehetséges, hogy a Kis-Antillák részét képező Martinique jogilag Franciaországhoz tartozik, ennek minden előnyével (és gondolom, hátrányával is, de most mi koncentráljunk az előnyökre…). Emellett Gábornak hála átugrunk St. Lucia szigetére is, ami már kevésbé egyértelműen pozitív élmény – mindezt persze rengeteg fotóval illusztrálva.

cim_44.JPG

„Ez az út teljesen máshogy jött össze, mint ahogy terveztem. Az alapkiindulás az volt, hogy amikor tavaly ilyenkor megjártam Nicaraguát és Costa Ricát, nagyfokú kedvet kaptam újabb kalandozásokhoz a térségben. 

Mivel egyszer már jártam errefelé, konkrétan a szuper Trinidad és Tobagón, két éve ...

Tovább Szólj hozzá

é:martinique é:st lucia

2019. feb 19.

"Kaukázuskerülő 8": Adler, Szocsi és a "Piros Mezőcske"

írta: lucullus
"Kaukázuskerülő 8": Adler, Szocsi és a "Piros Mezőcske"

img_5359.JPGSokat tűnődtem azon, hogy a Fekete-tenger orosz partvidéke vajon része-e a Kaukázusnak, vagy sem. És végül arra jutottam odautazásom után, hogy ugyan földrajzilag "nem igazán", azonban érzésileg "nagyban igen". (Ráadásul korábban ebbe a kérdéskörbe helyeztem a Gelendzsik-Krasznodár utamat is, ami földrajzilag még távolabb esett.) És végül, de utolsósorban: régen a "kaukázuskerülő" hashtaggel kezdtem el írni a pajehali.hu blogon ezeket a kalandokat, ami kicsit nagyobb mozgásteret adott a kalandozásra.  Mert mondanom sem kell, hogy megérte: ezekre a helyekre, amelyek valamilyen módon kapcsolatosak a Kaukázussal, imádok elutazni, évente egyszer-kétszer sikerül is. 

img_5344.JPG

Miért pont Szocsi? 

Útjaimat, legyenek azok tervezve a Kaukázusba vagy ...

Tovább Szólj hozzá

kaukázuskerülő

2019. jan 24.

Egy kis januári Ciprus

írta: lucullus
Egy kis januári Ciprus

Vannak témák, amiket jól kidolgozok, körbejárok, megírok. Ciprus egyelőre nem tartozik közéjük - most csak pár januári képet adok közre - de lehet, hogy a jövőben ez meg fog változni. Itt ugyanis egy viszonylag kis helyen két ország befolyása érvényesül: Görögországé és Törökországé, az ország kétfelé van osztva demilitarizált zónával, határokkal, és mindez az EU tagjaként. Érdekel, hogy létezik e már olyan, hogy "ciprusi" öntudat (nyelv még nem igazán, csak "szlenges görög", hogyan viszonyulnak egymáshoz, és az oroszokhoz, akik úgyszintén egyre nagyobb számban jelennek meg errefelé, és mindez miért néz ki úgy, mint a "EuroKavkaz". Mert kábé így jellemeznám elsőre. 

 

img_4976.jpg

img_4903.JPG

img_4909.jpg

img_4924.JPG

img_4927.JPG

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 25.

A Balti-tenger rejtett orosz szigetein - Gogland, Mosshnij, Szeszkár

írta: lucullus
A Balti-tenger rejtett orosz szigetein - Gogland, Mosshnij, Szeszkár

 

Ez az út mondhatjuk, hogy szembejött velem: a Balti-tenger rejtett, nem igazán látogatható, fizikailag is rettenetesen nehezen megközelíthető szigeteire nem terveztem sosem az utazást. Illetve ez így nem teljesen igaz, mert kb. 2-3 éve láttam egy filmet a jutyubon bizonyos "Nagy-Tyutyersz" szigetről, amit a mai napig háborús ereklyék milliói "díszítenek", és az egész sziget alá van aknázva a németek által. A Kuril-szigeteki túrám után nagyon vágytam egy újabb ilyen helyre. Tudni kell, hogy a II. Világháborúban itt nagyon heves harcok folytak, ide-oda foglalták, majd csatolgatták a szigeteket, ezért lényegében a nem oroszos elnevezések, meg a harci állapotok. Mutatták, hogy önkénteseket toboroznak a sziget aknamentesítésére és harci ...

Tovább Szólj hozzá

balti tenger hajóroncsok világítótornyok

2018. sze 01.

Rollerral Moszkvában

írta: lucullus
Rollerral Moszkvában

img_3393-01-09-18-09-09.JPG

Mostanában rákaptam a rollerra Moszkvában, és a következőt állapítottam meg: a városközpont egész jól járható, nem annyira vészesek a távolságok, ellenben mégis a parkokban jobb rollerezni, mivel a városban sok a a kicsi akadály, útpadkák, lukak, szintkülönbségek, emberek. A roller kis kereke minden szirszarban elakad. (Ilyet vettem...) Több olyan helyre eljutok, ahová korábban nem sikerült, vagy lusta voltam: mert gyalog elég messze van, autóval meg rohadtul kényelmetlen.  Akinek nincs rollere, vagy kerékpárja, az tud Moszkvában bérelni is: a központban például minden sarkon van egy-egy pont. Még riksázni is tudsz. Moszkva egyébként nagyon átalakult ezen a téren az elmúlt 20-25 év alatt: régen ha véletlenül láttam egy-egy bringát, ...

Tovább Szólj hozzá

rollerral