kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

Pajéhali!

Pajéhali!

NA DE KIK AZOK A RUSZINOK?

2007. január 29. - lucullus

Még le sem mentek az ünnepek, de mi újra karácsonyozunk. Az indokot újabb kalandunk szolgáltatja: ezúttal a Kárpát-medence ismeretlen tájait vesszük irányba, nevezetesen Kárpátalját, ahol a görög-keleti ruszinok fazekaiba nyerünk betekintést. Mivel a görög-keleti időszámítás eltér a nyugati keresztényekétől, bőven belefér még egy kis ünnepi lakoma a programba, meg a hasunkba.

A RUSZINOKRÓL

A magyarokkal szinte a kezdetektől együtt élő valamennyi nép és nemzetiség közül talán a ruszinok sorsa a legsajátosabb, hisz soha nem volt önálló államiságuk, vagy bármiféle területi elhatárolódásuk. Nemzeti identitásukat, önálló entitásukat a ruszinok görög-keleti vallása, a korábbi irodalmi nyelvteremtő kísérletek kívülről szorgalmazott kudarca után egymáshoz közel álló nyelvjárásaik, gazdag és színes szellemi és tárgyi néprajzuk, valamint a sok évszázados magyar-ruszin együttélésből fakadó történelmi tudatuk határozza meg. A ruszinság történetével kapcsolatban az „Árpád magyarjaival, csatlakozó népként történő bejövetel”-es teremtéseposz dominál főleg, de gyakoriak „beköltözéses” és „őshonos” elméletek is. A ruszinok mai lakóhelye az Észak-keleti Felvidéknek a Szepességtől a máramarosi Visó-völgyig terjedő szakasza. Legjellegzetesebb ruszin városok Ungvár és Munkács, de Beregszász, Nagyszőlős és Huszt is. A ruszinok mintegy hatezren élnek Magyarországon és egymillióan szerte a világban.

A RUSZIN KONYHA ALAPVETÉSEI

A ruszin konyha egyik fő jellegzetessége a hagyományok, rituálék és szokások követése. A Karácsony pl. elképzelhetetlen Betlehemezés és templomi áldás nélkül, majd miután a szokásoknak megfelelően „megetettük az állatokat”, valamint „megmosakodtunk” (vigyázzunk, hogy víz ne loccsanjon mellé, mert ez rosszat jelent), és Betlehemben „felment az égre a csillag”, a ruszinok hozzákezdenek a Karácsonyi lakoma előkészítéséhez. Ezt hathetes nagyon szigorú böjt előz meg, ami semmiképp nem ugyanaz, mint a mi Adventünk. Karácsonykor összegyűlik a család, és többfélét is eszik, kivéve a húst. Az egyéb vallási ünnepségeknél (pl. Húsvét) szintén szigorú étkezési szabályok vannak életben. Az alapanyagokat tekintve a ruszinok szokásai jelentősen nem térnek el a környező népektől: nagy kultusza van a szemes babnak, amit többféleképp is készítenek, a kukoricának, halaknak és a birkahúsnak. Kárpátalja erdeiben sokféle gomba él, amelyeket szintén előszeretettel fogyasztanak a ruszinok: ilyenek a vargánya, csiperke, shampignon. A zöldségek, pl. káposzta, hagyma, répa, fokhagyma, borsó, bab szintén nagy népszerűségnek örvendenek, ahogy az erdő gyümölcseiből készített kompót, üdítő, vagy a méregerős szilvórium is. Vacsoránk kalauza és tiszteletbeli vendége Giricz Vira, a hazai ruszin kisebbség vezetője lesz. Az eseményen jelen lesz a Szent Ephraim Bizánci Férfikar is, amely rövid koncertet ad a Lucullus BT tiszteletére.

Ruszin Karácsonyi menüsorunk a következőkből áll:

* Szúp z vargányi, azaz tradicionális karácsonyi vargányaleves 
* Paszuli, azaz kisszemes tarkabab tepsiben elkészítve
* Sült pisztráng paprikás lisztben sütve, belül felaprított fokhagymával ízesítve
* Kukoricalisztben megforgatott, olajban sült lilahagyma
* Savanyúkáposzta-saláta lilahagymával, olajban levitálva
* Sült csiperke fej
* Házi sütésű, kukoricalisztből készülő kenyér
* Bobajka, avagy házi készítésű „guba”, amelyet mákkal, vagy túróval ízesítenek
* Görög-keleti körkalács mézzel és fokhagymával (!)

A vacsorán lehetőség volt megkóstolni a ruszin gyümölcsökből készülő házi kompótot is.  

A következő recepteket sikerült megszerezni:

Bobajka

Hozzávalók 
1 kg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás , 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 7 dl tej, cukor, só, dinsztelt káposzta, mák, túró. 

Elkészítés
A tejbe cukrot, sót teszünk, majd a lisztet, vajat, tojást, porcukrot, élesztőt is. Az egészet „felfuttatjuk”.  A kész masszát bedagasztjuk, kelesztjük a tésztát, majd vékonyra sodorjuk, karikákra felvagdossuk, és kisütjük forró margarinban. Forró tej és víz keverékében „forrázzuk”, amiben cukor és só van, eztán pirított vajjal lelocsoljuk. Dinsztelt savanyú káposztával, túróval vagy mákkal ízesítjük ízlés szerint.

Gombás káposztaleves

Hozzávalók
Savanyú káposzta, Vargánya, Csiperke, kolbász.

Elkészítés
Az alapnyagokat összefőzzük majd rántással besűrítjük, babérlevéllel, sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajehali.blog.hu/api/trackback/id/tr838650274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása