kis ⏜ kultúr⏜kalamajka

Pajéhali!

Pajéhali!

Kolomenszkoje, a cárok nyári rezidenciája

2017. április 08. - lucullus

thumb_img_6372_1024.jpgE hét végén a Moszkvában található Kolomenszkoje városrész fő nevezetességét néztük meg: a Kolomenszkojei parkot és a hozzá kapcsolódó mintegy két tucat történelmi emlékművet. A létesítmény (ami régen cári rezidencia volt az akkor Kolomenszkoje falu nevet viselő helyen, és NEM összetévesztendő a Moszkva melletti Kolomna településsel, ami ugyancsak gyönyörű) ma már Moszkva városrésze, ami egy hatalmas szabadtéri művészeti, történelmi, építészeti park területén található meg, 390 hektáron.

A wikipedia szerint Kolomenszkoje egy építészettörténeti múzeum és nemzeti park Moszkva egyik déli kerületében. Korábban önálló település volt, határában állt az orosz cárok egykori nyári rezidenciája. A mai múzeum műemlékeinek legkorábbi épülete a Feltámadás-templom (vagy Mennybemenetel-templom), az oroszországi egyházi építészet kiemelkedő alkotása, melyet 1994-ben felvettek az UNESCO Világörökség listájára.

A fából épült palota Kolomenszkojéban. 18. századi metszet Kolomenszkoje falut valószínűleg a 13. században, a mongolok támadásai elől Kolomna városából elmenekült lakók alapították, innen származhat neve is. A falu és környéke a 14. századtól a moszkvai nagyfejedelem, majd a cáricsalád birtoka volt, első írásos említése 1339-ből (újabb adat szerint 1336-ból) való. A birtokon III. Vaszilijnagyfejedelem építtette fia, a későbbi IV. Iván cár születésének emlékére az 1532-ben felszentelt Feltámadás-templomot. Kolomenszkoje számos történelmi esemény tanúja volt. IV. (Rettegett) Iván itt ünnepelte meg Asztrahanybevételét, 1662-ben itt számoltak le a moszkvai ún. "rézlázadás" résztvevőivel, később I. Péter cár ünnepelte itt Azovbevételét (1696), majd a svédek feletti poltavai győzelmét.

A korábbi épületek helyén Alekszej Mihaljovics cár új, fából készült palotát építtetett (1667-1671), melynek csodájára jártak, állítólag 250 helyisége volt. A cári udvar Szentpétervárra költözése után a palota romlani kezdett, 1768-ban le is bontották. Helyén később újabb kastély épült, de ez sem maradt fenn.

szovjet időszakban Kolomenszkoje a Állami Történeti Múzeum része lett, később az orosz faépítészet néhány értékes, az ország különböző vidékeiről származó emlékét is itt állították fel és a múzeumot önállósították. A területet az 1960-as években a terjeszkedő fővároshoz csatolták, három falvát – köztük Kolomenszkojét – az 1980-as években lebontották, közben a műemlék épületeket restaurálták. 2006-ban nagyszabású ünnepségsorozaton emlékeztek meg Kolomenszkoje első írásos említésének 670-ik évfordulójáról.

A Mennybemenetel-templom tényleg gyönyörű, és a hozzá vezető út, valamint a körülötte lévő panoráma is, a háttérben a Moszkva folyóval. Be sajnos nem tudtunk menni, mert zárva volt, de kívülről nagyon ipmozánsnak tűnt az épület. A mellette lévő másik templomban épp harangjátékot rendeztek, és az is óriási volt. Péter cár nyári rezidenciája is érdekesnek bizonyult. Ami viszont szerintem elég gagyi itt, az pont a nyári cári rezidencia, mivel az csak egy rekonstrukció, tele színes fával, giccsel, gagyival, trilliónyi ornamentikával, meg übergagyi, neonzöld szemű, konnektorba-bedugós kínai morgó oroszlánnal, amit néha működésbe hoz egy itteni néni, vagy a műanyag fröccsöntött élelmiszerek a cári asztalon, amit szintén "nagyon őriznek". Egyszóval vegyes a kép. Ami viszont nagyon pozitív, hogy a Kolomeszkoje metrótól 10 perc sétára lévő óriáspark csendet, nyugalmat, parkot, erdőt, folyót kynál az idelátogatónak, ami ajándék Moszkvában. Egyszer legalább érdemes kilátogatni ide. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pajehali.blog.hu/api/trackback/id/tr5112402035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása